Constructie solar

Construieste singur un solar/sera...( 1 )

   Asa cum am promis , voi vorbi despre proiectarea si constructia unui solar.
   Avem un lot , un teren dintr-o curte ( fig.1 ,2 )  , o parcela pe care am dori sa cultivam in mod protejat legume  sau orice alta planta la care tinem sau care necesita conditii constante de temperatura si umiditate .

fig 1
fig 2

   Primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa stabilim exact suprafata pe care dorim sa construim ,  aceasta se poate face prin masuratoare directa pe teren sau in urma unor calcule pe hartie.
   Vom cauta sa avem un lot ,o parcela cat mai dreptunghiulara cu putinta ( fig 3 ) .


                                                              fig 3
   Daca pe hartie e usor de desenat un dreptunghi , pe teren lucrurile nu vor fi asa de simple . Pentru ca sa nu intampinam greutati in marcarea pe teren a unui dreptunghi , vom face mai intai niste calcule pe hartie .
   Odata stabilite lungimea L si latimea l  ale dreptunghiului care va fi baza constructiei , vom avea nevoie si de diagonala acestuia ( fig 4 ) .


                                                                 fig 4

   Diagonala unui dreptunghi se calculeaza conform relatiei din fig 5 ,anume : se inmulteste lungimea cu ea insasi , se inmulteste latimea cu ea insasi , se aduna rezultatele obtinute si se scoate radical din aceasta suma . Calculele se fac in ordinea in care le-am descris .





                                                                    fig 5




    ( va urma ...episodul 2)


Construieste singur un solar/sera...( 2 )

...Sa presupunem ca avem una din cele doua situatii propuse , anume ,vrem sa construim o minisera-rasadnita de 3 x 4 metri ( fig 2-1 )   sau /si  un solar de suprafata nu prea mare de 6 x 12 metri ( fig 2-2 )

                                                               fig 2-1
                                                                fig 2-2

    Asa cum spuneam data trecuta , ne sunt necesare si dimensiunile diagonalelor acestor dreptunghiuri ,iar conform relatiei de calcul prezentate , acestea au 5 respectiv 13,41 metri .
   La ce ne folosesc aceste date , anume sa stim ce lungime are diagonala unui dreptunghi ? Ei bine , ele ne sunt necesare la trasarea perpendiculara a lungimii pe latimea dreptunghiului .In cazul in care acestea nu sunt perpendiculare , adica daca laturile sale nu formeaza unghiuri drepte  ( de 90 de grade )  ,vom avea un paralelogram oarecare , nu un dreptunghi ( caz particular al paralelogramului ).
  


  ( ...va urma  episodul 3)


 

Construieste singur un solar/sera ...( 3 ) - trasare unghi drept

   Inainte de a trece la trasarea pe teren a dreptunghiului de 6 x 12 metri , sa facem mai intai un exercitiu pe hartie , anume sa trasam un unghi drept ( 90 de grade ) intre doua laturi date si nu oricum ,ci folosind DOAR o rigla si un compas . Mai exact , sa trasam perpendicular lungimea unui dreptunghi pe latimea aceastuia ( fig 3-1 ).





                                                                   fig 3-1



   Stabilim ce dimensiuni dorim pentru latime si lungime . Notam cu L valoarea lungimii si cu l valoarea latimii ,prin definitie latimea dreptunghiului  va fi mai mica decat lungimea acestuia .
   Calculam mai intai ce diagonala va avea dreptunghiul nostru folosind relatia despre care am vorbit aici .
  Trasam cu ajutorul riglei un segment  CD de lungime l ( centimetri )  Luam compasul si il deschidem cu o distanta egala cu lungimea dreptunghiului , punem apoi varful in capatul C al segmentului CD si trasam un arc de cerc .
  Luam apoi in deschiderea compasului o distanta egala cu diagonala pe care am obtinut-o din calculul anterior , punem varful compasului in capatul D al segmentului CD si trasam de aceeasi parte un arc de cerc astfel incat sa intersecteze arcul trasat mai devreme .
  Am obtinut un punct de intersectie pe care il vom nota cu A . Unim punctul C cu punctul A cu un segment care se va dovedi a fi perpendicular pe segmentul CD si egal cu lungimea noastra L .
  In acest mod am obtinut un unghi drept in punctul C ,sau altfel spus ,am trasat un segment perpendicular pe un altul , ambele de lungimi date .
  In mod similar se obtine si unghiul drept din varful D al dreptunghiului din fig 3-2 .



                                                          fig 3-2

  Propun ca exercitiu trasarea unui dreptunghi cu laturile de 6 respectiv 12 centimetri folosind doar o rigla gradata si un compas precum si o previzualizare a ceea ce urmeaza a fi facut pe teren .



                                                         fig 3-3




                                                      fig 3-4



    ( va urma ...episodul 4)


Construieste singur un solar/sera...( 4 ) -trasare unghi drept pe teren

 


   Dupa ce am desenat pe hartie dreptunghiul cu laturile de 6 respectiv 12 centimetri , folosind  metoda descrisa in episodul 3 , sa marcam pe teren colturile unui dreptunghi cu laturile de  l = 60 si  L =  120 ,  cu diagonala calculata d = 134,1  centimetri .
    Rolul deschiderii compasului il va avea panglica metalica a ruletei .


l =  60


L = 120


d = 134,1

...si un gif animat

( ...va urma  episodul 5)


Construieste singur un solar/sera ...( 5 )

   Intr-un mod similar cu metoda de trasare a colturilor dreptunghiului pe teren prezentata in gif-ul animat din  episodul 4  , ne pregatim sa marcam colturile dreptunghiului ABCD .



              fig 5-1



   Dar pentru ca e mai dificil de luat o raza de 12 ,respectiv 13,41 metri ,.vom trasa mai intai colturile dreptunghiului CEFD ,care are laturile de 6 respectiv 4 metri iar  diagonala de 7,21 m,dimensiuni ce pot fi masurate/trasate  sensibil mai usor .
   Rolul deschiderii compasului il va avea panglica metalica a unei rulete de 10 metri , aceasta nefiind elastica , va pastra constanta raza arcelor cu conditia , binenteles , sa fie bine intinsa .
   Varful  " compasului " poate fi orice tija ascutita de metal ,un tarus sau orice obiect care poate fi infipt in pamant .
   Varful "creionului" poate fi de asemeni orice obiect care poate lasa urme pe pamant .
   Ambele , si "varful " si "creionul" vor fi ferm fixate/tinute in punctele de pe banda ruletei ce reprezinta originea arcului respectiv lungimea razei acestuia .
   Trasarea se va face intr-un plan cat mai orizontal cu putinta.

    Dupa ce ne-am asigurat ca am obtinut un unghi de 90 de grade ( sexagesimale ) in punctul C , vom repeta operatiunile pentru a obtine si in punctul D un unghi drept . Vom obtine in acest mod paralelismul segmentelor CE si DF .In fig 5-2  am ilustrat trasarea pe teren a perpendicularei DF pe CD .



      fig 5-2 


    In acest mod am obtinut colturile dreptunghiului CEFD pe teren . Pentru a trasa si colturile A si B nu mai trebuie decat sa prelungim laturile CE si DF cu distanta necesara pana la cei 12 metri .
   Pentru aceasta ne va fi necesara o ruleta de teren , de 30 -50 de metri ,care de obicei are panglica de fibra de sticla .Punem punctul 0 al ruletei in punctul C si intindem ruleta pana la distanta dorita , anume 12 metri avand grija sa trecem si prin punctul E astfel incat linia sa fie cat mai dreapta si nu franta in E .
   Pentru mai multa precizie , vom cauta ca  si  segmentele CA (lungimea) si DA (diagonala) sa se intalneasca in acelasi punct din teren .
   Repetam operatiunea si pentru latura DB , cu verificarea cuvenita a diagonalei CB .
   Cu rabdare si ajustari ale pozitiei "creionului" pe arcele trasate ,vom obtine intersectiile necesare in punctele de interes A si B .
   

          ( ...va urma episodul 6 )


Construieste singur un solar/sera...(6) - stilpii laterali

   Dupa ce am stabilit colturile constructiei incepem sa facem gropile necesare pentru stalpi . Marcam lungimile AC si BD  din doi in doi metri si facem gropi de aproximativ o latime si jumatate de cazma si cam de tot aceeasi adancime . ( fig .1-2 )



                fig 6-1




          fig 6-2



  In aceste gropi se vor fixa in beton stalpii laterali ai solarului (foto 6-1) Acesti stalpi vor fi din teava de 1,5 -2 toli si vor avea 2 metri lungime .Prelucrarea acestora inainte de fixare va consta in periere si grunduire in vederea unei mai bune rezistente in timp la umiditate ( foto 6-2 ) ,precum si de sudare a unor mustati din otel beton de 6 mm in partea care va fi in beton .






             
   foto 6-1












   foto 6-2

 Stalpii vor fi fixati la aceeasi inaltime cu ajutorul furtunului de nivel despre care am mai vorbit .


 Dupa intarirea betonului ,vom suda peste stalpi o teava de preferat de aceleasi dimensiuni , pe toata lungimea constructiei .( fig 6-3 si foto 6-3) Inainte de sudare aceasta va fi supusa acelorasi operatiuni de periere si grunduire .Grundul e de preferat sa se dea in macar 2 straturi .



  fig 6-3



  foto 6-3



        foto 6-4  


foto 6-5
 

 ( va urma ...episodul 7)


Constructia unui solar/sera... ( 7 ) -arcadele ,stalpii de mijloc...



   Se sudeaza mai intai cap la cap teava ,pentru o arcada cu deschiderea de 6 metri sunt necesari 7,25 metri ,iar pentru o deschidere de 8 metri ( asa cum are , de fapt, solarul din foto ) trebuie sa sudezi teava insumand 9,5 metri .E adevarat ca tevile noi sunt standardizate majoritatea la 6 metri   ,dar poti procura si teava la mana a doua de la foste intreprinderi care taie tevi din cazanele de racire , iar acestea au dimensiuni variabile ,in cazul din foto ,au avut in jur de 5 metri .
   Dupa aceea se indoaie cu ajutorul masinii de roluit , acestea sunt fie verticale ,fie orizontale ,dar asta conteaza mai putin ,important este ca teava trebuie sudata inainte de indoire si taiata la dimensiunea necesara .
    Eu am imprumutat un dispozitiv de indoire ,si-mi pare rau ca nu am facut atunci si niste foto dar era atat de uzat ca mi-a pierit pofta...
  
   Exista si posibilitatea de a fi indoite " la stalp " adica folosind ca puncte de sprijin pentru indoire decupatura din stalpii de curent electric din beton de pe marginea drumului ,arcada fiind astfel formata din segmente de dimensiunile pe care le-am specificat intr-una din planse -  se obtine prin sudare o teava de 7,25 m care se imparte in segmente de  60 de centimetri , vom avea  12 asemena segmente .Prin indoiri succesive ,cu un unghi de aproximativ 171 de grade intre aceste segmente , se obtine arcada necesara .

   Bineînteles trebuie indemanare si o doza buna de curaj....
  
   In privinta diametrului tevii folosite, aceasta depinde de rolele dispozitivului de indoit ,cu cat e mai subtire teava , cu atat merge mai usor ,dar trebuie sa pui si arcadele mai dese daca ai teava subtire si , desigur si deschideri mai mici .La solarul din episodul curent si din ep. 8 ,cel cu folia , distanta dintre arcade este de 1,8 m iar la cel cu deschiderea de 6 metri din ep. 6  , este de 2 metri , (adica conform cu desenul din autocad afisat in postare ,cu deosebirea ca nu are 12 metri lungime ca in plansa , ci 30).

   Peste toate arcadele se sudeaza o coama tot din teava . 
























 ( va urma....episodul 8 )


  Constructia unui solar/sera de legume ...( 8 ) invelirea cu folie



 Cine a avut curiozitatea sa urmareasca explicatiile de la postarile 1-7  , referitoare la constructia unui solar de legume , va gasi utile si foto urmatoare ...




































(   cred ca  NU va mai urma ...doar la cerere   )

 
  

2 comentarii:

  1. salut!la o latime a solarului de 8m,indoiturile la arcade din cati in cati cm trebuiesc facute?eu vreau sa imi iasa ceva mai in stil gotic.am vazut ca la 6m latime,ai indoit din 60,3cm in 60,3cm,la 171 de grade.lasa un numar de telefon pentru niste detalii.multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...Am spus la un moment dat ca indoirea la stalp cere multa indemanare ,...romanul inventiv a dezvoltat metode de indoire care nu necesita presa ,...o metoda este sa trasezi pe teren cat mai plan un arc de cerc , apoi sa indoi teava din 35-60 cm in 35 pana la 60 de cm ( trasezi pe teava cu o creta segmentele egale ) , pe care te straduiesti apoi sa o suprapui pe arcul desenat ,...dar e chinul dracului ....Insa pentru cei mai tenaci ,am masurat si unghiul necesar ,iar asta poate ajuta daca iti faci un fsablon , un fel de bumerang care are intre brate unghiul din desen .

      Am avut un solar din arcade facute in acest mod ,din pacate iarna lui 2007 mi l-a iturtit isub zapada groasa de peste un metru pentru ca l-am lasat invelit .Din fericire am niste foto cu acel solar , nu te-ai prinde in veci ca e facut din segmente indoite asa cum am descris in planse .

      Am mai spus la un moment dat ca arcadele din foto au fost facute cu p presa de indoit manuala , am inchiriat una extrem de uzata , asa incat a fost nevoie de multe baroase pentru a aduce arcada in acelasi plan .

      Iar pentru indoiturile pentru 8 metri poti pastra aceleasi date, diferenta e ca ai mai multe segmente .IMPORTANT e sa stii ca pentru a obtine o deschidere de 8 metri ai nevoie de o teava dee 9,5 metri .O ca caut prin planse ca sa iti zic si cate segmente ar fi mai potrivite ca numar pentru obtinerea arcadei .

      Cat despre forma gotica ( am vazut ca se poarta prin vest ) ,iti pot raspunde strict teoretic , din punctul de vedere al geometrului :aceasta arcada e compusa din 2 arce identice oglindite fata de o axa de simetrie....Daca imi zici cam la ce inaltime te-ai gandit sa construiesti si ce deschidere vrei sa ai , te pot ajuta cu niste desene , ba chiar le-am putea posta ca model pentru altii !!!
      Telefon parca nu as lasa aici un email da : nicolasdobresco@yahoo.com
      Multumit ? :-)

      Ștergere