sâmbătă, 11 august 2012

Construieste singur un solar/sera ...( 3 ) - trasare unghi drept

   Inainte de a trece la trasarea pe teren a dreptunghiului de 6 x 12 metri , sa facem mai intai un exercitiu pe hartie , anume sa trasam un unghi drept ( 90 de grade ) intre doua laturi date si nu oricum ,ci folosind DOAR o rigla si un compas . Mai exact , sa trasam perpendicular lungimea unui dreptunghi pe latimea aceastuia ( fig 3-1 ).





                                                                   fig 3-1



   Stabilim ce dimensiuni dorim pentru latime si lungime . Notam cu L valoarea lungimii si cu l valoarea latimii ,prin definitie latimea dreptunghiului  va fi mai mica decat lungimea acestuia .
   Calculam mai intai ce diagonala va avea dreptunghiul nostru folosind relatia despre care am vorbit aici .
  Trasam cu ajutorul riglei un segment  CD de lungime l ( centimetri )  Luam compasul si il deschidem cu o distanta egala cu lungimea dreptunghiului , punem apoi varful in capatul C al segmentului CD si trasam un arc de cerc .
  Luam apoi in deschiderea compasului o distanta egala cu diagonala pe care am obtinut-o din calculul anterior , punem varful compasului in capatul D al segmentului CD si trasam de aceeasi parte un arc de cerc astfel incat sa intersecteze arcul trasat mai devreme .
  Am obtinut un punct de intersectie pe care il vom nota cu A . Unim punctul C cu punctul A cu un segment care se va dovedi a fi perpendicular pe segmentul CD si egal cu lungimea noastra L .
  In acest mod am obtinut un unghi drept in punctul C ,sau altfel spus ,am trasat un segment perpendicular pe un altul , ambele de lungimi date .
  In mod similar se obtine si unghiul drept din varful D al dreptunghiului din fig 3-2 .



                                                          fig 3-2

  Propun ca exercitiu trasarea unui dreptunghi cu laturile de 6 respectiv 12 centimetri folosind doar o rigla gradata si un compas precum si o previzualizare a ceea ce urmeaza a fi facut pe teren .



                                                         fig 3-3




                                                      fig 3-4



    ( va urma ...episodul 4)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu