Inainte de a trece la trasarea pe teren a dreptunghiului de 6 x 12 metri , sa facem mai intai un exercitiu pe hartie , anume sa trasam un unghi drept ( 90 de grade ) intre doua laturi date si nu oricum ,ci folosind DOAR o rigla si un compas . Mai exact , sa trasam perpendicular lungimea unui dreptunghi pe latimea aceastuia ( fig 3-1 ).
fig 3-1
Stabilim ce dimensiuni dorim pentru latime si lungime . Notam cu L valoarea lungimii si cu l valoarea latimii ,prin definitie latimea dreptunghiului va fi mai mica decat lungimea acestuia .
Calculam mai intai ce diagonala va avea dreptunghiul nostru folosind relatia despre care am vorbit aici .
Trasam cu ajutorul riglei un segment CD de lungime l ( centimetri ) Luam compasul si il deschidem cu o distanta egala cu lungimea dreptunghiului , punem apoi varful in capatul C al segmentului CD si trasam un arc de cerc .
Luam apoi in deschiderea compasului o distanta egala cu diagonala pe care am obtinut-o din calculul anterior , punem varful compasului in capatul D al segmentului CD si trasam de aceeasi parte un arc de cerc astfel incat sa intersecteze arcul trasat mai devreme .
Am obtinut un punct de intersectie pe care il vom nota cu A . Unim punctul C cu punctul A cu un segment care se va dovedi a fi perpendicular pe segmentul CD si egal cu lungimea noastra L .
In acest mod am obtinut un unghi drept in punctul C ,sau altfel spus ,am trasat un segment perpendicular pe un altul , ambele de lungimi date .
In mod similar se obtine si unghiul drept din varful D al dreptunghiului din fig 3-2 .
fig 3-2
Propun ca exercitiu trasarea unui dreptunghi cu laturile de 6 respectiv 12 centimetri folosind doar o rigla gradata si un compas precum si o previzualizare a ceea ce urmeaza a fi facut pe teren .
fig 3-3
fig 3-4
( va urma ...episodul 4)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu