duminică, 19 august 2012

Construieste singur un solar/sera...(5)

   Intr-un mod similar cu metoda de trasare a colturilor dreptunghiului pe teren prezentata in gif-ul animat din  episodul 4  , ne pregatim sa marcam colturile dreptunghiului ABCD .



                                                                     fig 5-1



   Dar pentru ca e mai dificil de luat o raza de 12 ,respectiv 13,41 metri ,.vom trasa mai intai colturile dreptunghiului CEFD ,care are laturile de 6 respectiv 4 metri iar  diagonala de 7,21 m,dimensiuni ce pot fi masurate/trasate  sensibil mai usor .
   Rolul deschiderii compasului il va avea panglica metalica a unei rulete de 10 metri , aceasta nefiind elastica , va pastra constanta raza arcelor cu conditia , binenteles , sa fie bine intinsa .
   Varful  " compasului " poate fi orice tija ascutita de metal ,un tarus sau orice obiect care poate fi infipt in pamant .
   Varful "creionului" poate fi de asemeni orice obiect care poate lasa urme pe pamant .
   Ambele , si "varful " si "creionul" vor fi ferm fixate/tinute in punctele de pe banda ruletei ce reprezinta originea arcului respectiv lungimea razei acestuia .
   Trasarea se va face intr-un plan cat mai orizontal cu putinta.

    Dupa ce ne-am asigurat ca am obtinut un unghi de 90 de grade ( sexagesimale ) in punctul C , vom repeta operatiunile pentru a obtine si in punctul D un unghi drept . Vom obtine in acest mod paralelismul segmentelor CE si DF .In fig 5-2  am ilustrat trasarea pe teren a perpendicularei DF pe CD .




                                                                fig 5-2 


    In acest mod am obtinut colturile dreptunghiului CEFD pe teren . Pentru a trasa si colturile A si B nu mai trebuie decat sa prelungim laturile CE si DF cu distanta necesara pana la cei 12 metri .
   Pentru aceasta ne va fi necesara o ruleta de teren , de 30 -50 de metri ,care de obicei are panglica de fibra de sticla .Punem punctul 0 al ruletei in punctul C si intindem ruleta pana la distanta dorita , anume 12 metri avand grija sa trecem si prin punctul E astfel incat linia sa fie cat mai dreapta si nu franta in E .
   Pentru mai multa precizie , vom cauta ca  si  segmentele CA (lungimea) si DA (diagonala) sa se intalneasca in acelasi punct din teren .
   Repetam operatiunea si pentru latura DB , cu verificarea cuvenita a diagonalei CB .
   Cu rabdare si ajustari ale pozitiei "creionului" pe arcele trasate ,vom obtine intersectiile necesare in punctele de interes A si B .
   

          ( ...va urma episodul 6 )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu